לפני כשנה, בחוק ההסדרים של שנת 2023-2024 נקבע מעמד מיסוי חדש - עסק זעיר.
לא אלאה אתכם שוב בפרטי החוק רק אומר שפרטיו מצויים בסעיף 87ב לפקודת מס הכנסה ועל כל השאר אפשר לקרוא כאן.
אומנם חוקק החוק המגדיר מהו עסק זעיר, אבל דקה אחר כך בערך קרה מה שקרה, ומאז אנחנו כידוע מצויים במלחמה, תהליך ההפיכה לעסק זעיר או רישום כעסק זעיר שהיה אמור לקרות כבר במהלך שנת 2024 לא קרה,
אבל, גם אם נדמה שהחוק לא ייושם יש עוד קצת זמן עד לסוף השנה,
לפי רשות המיסים, התקנות מונחות על שולחן הממשלה ומחכות לאישור שכנראה יקרה עד סוף השנה, מבחינת רשות המיסים היא כבר ערוכה מבחינת מערכות שבהמשך הפוסט אפרט אותן, ורק מחכה לאור הירוק מהממשלה.
אז איך זה אמור להתבצע?
כאמור עסק זעיר היא הגדרה במס הכנסה ולא במע"מ, במע"מ עדיין ישארו שני סוגי עוסקים, עוסק פטור ועוסק מורשה, ושניהם, וכל עוד עומדים בתנאי סעיף 87ב יוכלו להיות מוגדרים כעסק זעיר במס הכנסה.
במס הכנסה סוג התיק יהיה 44 , המגמה ברשות המיסים וחלק מהחוק שמחכים שיאושר הוא ביטול הגשת הדוח השנתי לעסק זעיר.
בנוסף המגמה היא גם לבטל את הצהרות ההון לעסק זעיר אבל זה כרגע עוד לא בחקיקה.
לעניין התהליך:
בעת פתיחת עסק חדש באינטרנט (כרגע באינטרנט ניתן לפתוח רק עוסק פטור) בפתיחת התיק במס הכנסה תהיה אפשרות בחירה בין עסק רגיל לעסק זעיר, כך גם במערכת פתיחת התיקים של המייצגים (דרכם ניתן גם לפתוח עוסק מורשה ואז גם לעוסק מורשה שיעמוד בתנאים תהיה אפשרות לבחור בין עסק רגיל לעסק זעיר).
במהלך השנה אותו עסק זעיר צריך יהיה לעשות מעין תאום מס כדי לבדוק מה סכומי המס שהוא אמור לשלם, כך בין אם יש לו הכנסה ממקור נוסף ובין אם לא.
כך נראית מערכת תאומי המס של השכירים כרגע, באותה מערכת אמורה להתווסף רובריקה של עסק זעיר, בה יש לקלוט את הערכת ההכנסות של אותו עסק בשנה הספציפית בה מבוצע התאום, המערכת אוטומטית תחשב ניכוי של 30 אחוז ותחשב את סכום המס שעל אותו עסק לשלם בהתחשב גם בהכנסות הנוספות שיש לו ושאותם יקלוט ברובריקה הרלוונטית בדומה לתאום מס רגיל של שכיר.
את התאום מומלץ לבצע שוב ממש לקראת סוף השנה כשיודעים פחות או יותר מה סך ההכנסות באותה שנה, צריך להבין שבדומה לתאום מס של שכיר בכל מקרה החישוב אינו מדויק אבל אמור לתת בקירוב את החישוב האמיתי למס.
דיווח ותשלום
בכל מקרה , תאום המס הוא עוד לא שלב התשלום, הוא אומנם שלב חובה אבל הוא אינפורמטיבי לגמרי, שלב התשלום מתבצע מיד עם תום השנה ביחד עם הדיווח והאפשרות לדיווח והתשלום הנ"ל אמורים להיות עד סוף מרץ של השנה העוקבת לשנת הדיווח.
זה יעשה במערכת נפרדת וחדשה, בה הנישום יקלוט את המחזור המדויק באותה השנה בדומה היום להצהרת עוסק פטור, אבל המערכת החדשה תיקח את המחזור תחשב אותו בניכוי ה30 אחוז, תיקח את הנתונים הנוספים אם יש לגבי הכנסה נוספת אחרת, ממערכת תאומי המס, באותה מערכת יש לקלוט גם את ההפקדות לפנסיה שהיו באותה השנה, ( הוצאת קרן השתלמות נכללת ב30 אחוז) כך גם את סכום הניכוי מס במקור, אם היה, המערכת תחשב את המס שעל העסק לשלם, אם בכלל ותעביר אותו ישירות למערכת התשלומים.
כאמור, רשות המיסים מנסה לבטל את הדוח השנתי למעמד העסק הזעיר וזאת כמובן רק אם שהוא לא מחויב בהגשת דוח מתוקף תנאים אחרים כמו הכנסה גבוהה לו או לבן/בת הזוג הכנסות מחו"ל ועוד.
קצת על החסרנות והיתרונות במעמד העסק הזעיר
א. ישנם מספר תנאים שעל עסק זעיר לעמוד בהם ולזכות בניכוי של 30 אחוז הוצאה, האחריות על עמידה בתנאים היא
על אותו עסק זעיר, בשוטף אין ממש מי שיפקח על כך אבל אם בעתיד רשות המיסים תגלה אי עמידה בתנאים, זה
אומר תיקון כל הדיווחים לשנים אחורה(ויכול להיות שגם פסילת ספרים משהו שאף נישום לא רוצה להגיע אליו)
לכן אומנם המעמד אמור לחסוך בירוקרטיות אבל מומלץ מאוד להבין את הנושא לעומק אם באמצעות הבנת החוק,
התייעצות עם אנשי מקצוע ועוד.
ב. יש מי שטוען שלמעט עסקים עם היקף פעילות מאוד קטן, בחירה בעסק זעיר לא תיטיב עם הנישום משום שכמעט לכל עוסק גם אם כמעט לא יוציא הוצאות יהיה לו כבר יותר מ30 אחוז מההוצאות ולו רק בגלל הוצאות רכב והוצאות הבית שאותן הוא יוכל לתבוע, מניסיוני זה לא ממש מדוייק,
א. יכול להיות שההוצאות האלה נראות אוטומטיות וכל עוסק יכול לדרוש אותן אבל זה לא כך, ומס הכנסה, בעת דיון
יכול שלא לקבל את ההוצאות האלה.
ב. נתקלתי במספיק עוסקים שלא הגיעו ל30 אחוז מההוצאות או בגלל שלא היה להם רכב או בגלל שהרכב לא היה
ממש חדש והפחת עליו לא היה כזה גבוה, ועדיין יש לזכור שגם עם העלות הגבוהה של הדלק וביטוחי הרכב רק 45
אחוז מההוצאה מוכר.
ג. יש עוסקים שאולי יש להם יותר הוצאות מ30 אחוז אבל הם מסיבות כלשיהם (בנקים, משכנתא וכו) רוצים להראות
רווח גדול יותר.
אני לגמרי לא טוענת שבכל מקרה עסק זעיר עדיף אבל כמו כל דבר כמעט זה מאוד אינדבידואלי ונדרשת בדיקה כדי להבין אם כן או אם לא.
בהצלחה!
Comments