top of page

דמי הבראה




כשהתחלתי לפני שנים רבות מאוד את התמחותי באחד ממשרדי רואה החשבון הגדולים בתל אביב , הייתי צעירה תמימה וחסרת ניסיון כמעט לחלוטין בשוק העבודה, כסטודנטית עבדתי בעבודות מלצרות ללא תלוש, עם הכנסה גבוהה אבל ללא תנאים, כך שהמעבר לעבודה במקום מסודר עם תלוש ותנאים לכאורה היה ניסיון חדש מבחינתי ולמה אני מספרת לכם את זה? כי אותו משרד רואה חשבון סיכם עם המתמחים על שכר מסוים , קרוב מאוד, אם לא על גבול שכר המינימום כמובן, אבל שכח לציין שבאותו שכר כלולים גם דמי ההבראה , כלומר דמי ההבראה חולקו ל-12 וצורפו לשכר החודשי, למרות היותנו בוגרי תואר בראיית חשבון, ידיעתנו בתחום דיני העבודה שאפה לאפס, כשהבנו את הסידור , אני זוכרת שהייתה מחאה קלה אבל בכך זה נגמר, לא נשארתי שם גם הרבה זמן כדי לדעת אם השתנה , מהר מאוד ברחתי משם, אבל כשאני חושבת על זה עכשיו אני תמהה על עזות המצח של אותו מעסיק , משרד רואי חשבון מהגדולים בארץ שאין ספק שדיני העבודה ידועים לו להתעסק עם נושא שהוא על גבול ההפרה של דיני העבודה ולמה על גבול?

כי בעיקרון ניתן לחלק את דמי ההבראה לתשלום חודשי אבל יש לעשות זאת בהתקיים מספר תנאים שבמקרה האמור לא כולם התקיימו , התנאים הם:

א. יש לקבוע זאת מפורשות בחוזה העבודה .

ב. אסור שהשכר ללא דמי ההבראה יהיה נמוך משכר המינימום, כלומר אסור שיווצר מצב שבזכות סכום דמי ההבראה השכר החודשי יהיה גבוה משכר המינימום.

ג. יש לציין את דמי ההבראה בשורה נפרדת בתלוש השכר.


אז מעבר לזה יש עוד מספר נקודות שכדאי הן לשכיר והן למעסיק לדעת בנוגע לדמי ההבראה-


אז מה עוד כדאי וצריך לדעת על דמי הבראה?

דמי הבראה מקורם בהסכם קיבוצי שהורחב לכלל המשק , הכוונה בדמי הבראה הייתה לדאוג לרווחת העובד באמצעות מימון נופש אמיתי , פעם היה צורך בהצגת קבלות על יציאה להבראה כדי לקבל את דמי ההבראה, היום זה סתם עוד בונוס נחמד בשכר.


מי זכאי לתשלום דמי הבראה?

עובד שמלאה שנה לעבודתו אצל אותו מעסיק מקבל את הזכות לתשלום דמי הבראה.


מתי משולמים דמי ההבראה?

אצל רוב המעסיקים דמי ההבראה משולמים בחודשי הקיץ מטעמים מובנים, אבל ניתן לשלם בכל אחד מחודשי השנה וכפי שכבר ציינתי למעלה גם לחלק את הסכום ל-12 חודשים.


מהו תעריף דמי ההבראה?

בארבע השנים האחרונות לא היה שינוי בתעריף דמי ההבראה והוא עומד על 378 ש"ח ליום במגזר הפרטי וו-426 ש"ח במגזר הציבורי.


איך מחושבים דמי ההבראה?

דמי ההבראה מחושבים לפי וותק, היקף משרה ומשך ההעסקה באותה שנה מצ"ב טבלה המסכמת את זכאות ימי ההבראה במגזר הפרטי, למגזר הציבורי אני לא מצרפת טבלה כי מספר הימים שונה ממגזר למגזר אבל הוא תמיד גבוה יותר מהמגזר הפרטי.

את דמי ההברה מחשבים על ידי הכפלת מספר הימים להם זכאים בתעריף ליום ובאחוז המשרה, וכמובן אם לא עובדים שנה מלאה אז בחלק היחסי שבהם עבדתם.

כמובן שהסכום הוא סכום ברוטו בשכר.


איך מחושבים דמי הבראה אצל עובדים שעתיים?

אם מספר שעות העבודה של העובד קבועות ,אז יש לקחת אותם באופן יחסי למספר שעות עבודה למשרה מלאה (182 ש"ח) ואת היחס הזה לכפול בימי ההבראה ובתעריף ההבראה (בהנחה של שנה מלאה).

אם מספר השעות אינו קבוע , אפשר לקחת את ממוצע השעות החודשיות שעבד העובד בשנה האחרונה ואת התוצאה לחלק במספר שעות העבודה למשרה מלאה , את היחס הזה לכפול בימי ההבראה ובתעריף.


דוגמא

עובד שעתי במגזר הפרטי בעל ותק של 3 שנים , עבד בממוצע ב12 החודשים האחרונים 100 שעות בחודש מה סכום ההבראה אותו הוא אמור לקבל בתום השנה השלישית?

מכיוון שהבראה משולמת על השנה שעברה, הרי שהעובד אמור לקבל הבראה על השנה השלישית (בהנחה כמובן שעל השנתיים הקודמות כבר קיבל) מספר ימי ההבראה המגיעים על שנה שלישית הם 6 ימים .

היחס בין מספר השעות הממוצע לבין מספר שעות של משרה מלאה הוא 100/182= 0.55 בקירוב

תעריף ההבראה הוא 378 ש"ח מכאן שאות עובד אמור לקבל:

0.55*378*6= 1,248 ש"ח בקירוב.


מה עוד כדאי לדעת על דמי הבראה???


* לעובדי קבלן , שמירה ואבטחה, נקיון ומלצרים בגני ארועים שנחשבים שייכים למגזר הפרטי אך יש להם תנאים מיטיבים ביחס לשאר העובדים במגזר הפרטי.

* תשלום דמי ההבראה יכול להעשות באמצעות מימון של נופש אך זה אמור להתבצע בשני תנאים:

א. הודעה מוקדמת לעובד.

ב. מעסיק חייב לקבל את הסכמת העובד.

* עובד שלא קיבל דמי הבראה למרות זכאותו רשאי לתבוע אותם ממעסיקו עבור 7 השנים האחרונות.



זהו להיום על דמי הבראה , מקווה שהבנתם, החכמתם ונעזרתם.

שאלות כמובן, ממש כאן למטה אחרי הרשמה...




סיגל








206 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page