top of page
  • תמונת הסופר/תסיגל מולקנדוב

קיבוע זכויות

עודכן: 2 במרץ 2020

לפני מספר שנים ערכתי דוחות להחזר מס לאחד הלקוחות, הוא היה זכאי להחזר בגין הפסדים מניירות ערך שלא קוזזו, ביטוח אובדן כושר עבודה פרטי ועוד סיבות כאלה ואחרות, לפי החישוב שלי הגיע לו החזר נחמד של כמה אלפי שקלים, להפתעתי (הטובה יש לציין) כשהתקבלו השומות (תקצור הדוח ממס הכנסה) התברר שההחזר שלו גבוה הרבה יותר, טוב אני לא רגילה להיות מופתעת בדוחות כאלה ברוב רובם של המקרים מה שאני מדווחת הוא מה שמתוקצר, הפעם למרות ההפתעה הנחמדה הוטרדתי מאוד וכמובן שבדקתי מאין נבעו ההפרשים.

הסתבר שאשתו של הלקוח שהגיעה כבר לגיל פרישה וקיבלה פנסיה תקציבית מאחת העיריות בארץ ,לא הייתה מודעת לעובדה ,שגם אני אז טרם הייתי מודעת לה ,שיש לבצע הליך שנקרא קיבוע זכויות מול מס הכנסה.

אותו הליך היה אמור להקטין את ההכנסה החייבת שלה מפנסיית הזקנה ומכאן גם את המס שמוטל עליה (ובמקרים מסוימים גם את המס המוטל על בן זוגה), כנראה שאם הדוחות לא היו עוברים תחת ידיה של רכזת החוליה במס הכנסה , אף אחד לא היה יודע שטמון פה עוד הרבה כסף, אבל היא הייתה מקצוענית ולמרות שהליך קיבוע הזכויות לא בוצע נתנה לאותה גברת את הפטור המגיע לה.

מהדוגמא הזאת ניתן לראות שחשיבותו של הליך קיבוע הזכויות הוא גדול מאוד, ובאמצעותו ניתן לחסוך כסף רב, הרבה אנשים לא מודעים להליך הזה , ומפסידים כסף רב.


אז מה זה קיבוע זכויות?

קיבוע זכויות זו הפעולה שיש לבצע על מנת לקבל את הפטור על הקצבה המזכה בגיל פרישה.





קצבה מזכה היא קצבה המתקבלת ממעסיק או מקופת גמל (כולל ביטוח מנהלים וקרן פנסיה).

את קיבוע הזכויות מבצעים באמצעות טופס 161 ד המוגש למס הכנסה.

בטופס זה הפורש מודיע למס הכנסה איך ברצונו לקבל את הפטור :

א. פטור על קצבה מזכה

ב. פטור על מענקי פרישה פטורים

ג. פטור על סכום הוני (משיכת כספי תגמולים בסכום אחד)

ד. שילוב של פטור על קצבה מזכה ופטור על סכום הוני.


מס הכנסה מקבל את הטופס המלא והחתום ומפיק אישור על קיבוע זכויות ,אותו יש להעביר למשלם הקצבה (מעסיק קופת גמל או חברת ביטוח) משלם הקצבה מחיל את האמור על הקצבה המשולמת.

יש לדעת כי לפורש ניתן פרק זמן של 120 ימים בלבד בהם הוא יכול לחזור בו מחלוקת הפטור כפי שבאה לידי ביטוחי בטופס 161ד.


קצת על מהות הפטור:

אדם המגיע לגיל הזכאות (גיל פרישה או יום קבלת קצבה המאוחר שביניהם וגם מי שפורש בשל נכות צמיתה בשיעור של 75% לפחות) זכאי לפטור מסוים על קצבת הזקנה אותה הוא מקבל מקופת גמל, חברת ביטוח או מעסיק(פנסיה תקציבית) . גובה הפטור הוא הדרגתי ויגיע לשיעורו הסופי בשנת 2025 הפטור הוא שיעור מהקצבה המזכה אבל בקיבוע זכויות יש להתייחס גם לתקרת הפטור הכוללת כאמור בטבלה למטה.


לכאורה , עד כה הכל נראה פשוט, יש פנסיה ויש פטור על הפנסיה , אז למה צריך לסבך איפה שלא מסובך?

אז זה לא מדויק משום שהליך קיבוע הזכויות הוא מורכב, יש להחיל בו נוסחא שנקראת "נוסחת הקיזוז" .

נוסחא זו לוקחת בחשבון מענקי פרישה פטורים שנמשכו על ידי הפורש ב-32 שנות העבודה שקדמו לגיל הזכאות,מענקים אלה יקטינו את תקרת הפטור הכוללת בסכומם כפול מקדם של 1.35 כפול המדד.(אפשר לקרוא על זה פה).

את יתרת ההון הפטור שיישאר לאחר ההפחתה כאמור אפשר יהיה להחיל על הקצבה החודשית או לחילופין להחילה (בתנאים מסוימים) על משיכה הונית של כספי תגמולים, או חלק על זה וחלק על זה.

כמובן שאם לא משכתם מענקי פרישה פטורים כאמור לעיל וביצעתם למשל רצף קצבה, אז כספי הפיצויים יהיו חלק מהקצבה ויחול עליהם הפטור על פי החלטתכם על משיכה הונית או קצבתית.

יש לציין שמשיכה הונית של תגמולים אפשרית רק אם קיימת קצבה מזערית של כ- 4,500 ש"ח.

לתהליך קיבוע הזכויות יש חשיבות מרובה, יש פה מקום למשחקי מס העשויים לחסוך כסף רב ,ומכיוון שלא ניתן לתקן את טופס ה161ד יש למלאו בצורה המיטבית ביותר לפורש.


זה ממש על קצה המזלג אודות קיבוע זכויות , גם אם זה נראה לכם פשוט , זה לא! אפשר לבצע בהליך טעויות שיעלו הרבה כסף ולכן מומלץ לפני הגיעכם לגיל הזכאות להתייעץ עם איש מקצוע.





369 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page