משיכה לפני הזמן של קרן השתלמות
- סיגל מולקנדוב
- 20 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 4 דקות
ְ

בואו נדבר קצת על קרן השתלמות...
לא, לאו דווקא על הגזרות החדשות בעניין קרן ההשתלמות שכמדי שנה גם השנה עולות בהצעת התקציב לשנת 2025, אלא דווקא על מה קורה אם רוצים לשחרר קרן השתלמות לפני הזמן, כן אני יודעת שזה לא מומלץ, שעדיף אולי לקחת הלוואה, שזה לא כלכלי, אבל עדיין יש אנשים שעושים את זה וממש כדאי שאם הם עושים שלפחות ידעו מבחינה מסויית מה מגיע להם.
רבים, וביניהם גם אנשי מקצוע טועים לחשוב שמשיכה מוקדמת של קרן השתלמות כמוה כמשיכה שלא כדין של כספי תגמולים, הליך המחייב בניכוי של 35 אחוז או מס שולי הגבוה מביניהם מסך הסכום כמס קבוע אבל לא כך הדבר.
אני אחלק את הפוסט לשניים:
התייחסות לקרן השתלמות במעמד עצמאי
התייחסות לקרן השתלמות במעמד שכיר
משיכת קרן השתלמות במעמד עצמאי
עצמאי שהפקיד כספים לקרן השתלמות זכאי, מתוך הסכום שהפקיד, לניכוי של 4.5 אחוז מהרווח או מתקרת הכנסה הקובעת לעניין הפקדה לקרן השתלמות(בכל שנה המספר משתנה) כנמוך שביניהם.
אם הוא גם שכיר שמפקידים עבורו לקרן השתלמות אז תוכר לו הוצאה בסכום הנמוך מבין 4.5 אחוז מהרווח שלו או מתקרת ההכנסה הקובעת כנמוך לבין 4.5 אחוז מההפרש שבין תקרת ההכנסה הקובעת לבין סך ההכנסה עבורה הפקידו לו כשכיר (ועד תקרת ההכנסה המאפשרת הפקדה לשכיר ללא מס) .
לצורך העניין תקרת ההכנסה הקובעת לעצמאי בשנת 2024 היא 293,397 ש"ח
משכורת קובעת לעניין קרן השתלמות לשנת 2024 היא 188,544 ש"ח.
עצמאי מרוויח 300,000 ש"ח ומפקיד את מקסימום הפקדת קרן ההשתלמות להטבת פטור מרווחים - 20,520 ש"ח.
הסכום שיוכר לו כהוצאה הוא : 293,397 (נמוך מהרווח) * 4.5% = 13,203 ש"ח.
אם נניח שהוא גם שכיר המרויח 200,000 ש"ח בשנה שמפקידים עבורו את תקרת ההפקדה המקסימלית לפטור ממס בהפקדה כלומר 10 אחוז מ188,544 ש"ח אז עושים בדיקה מה יותר נמוך:
4.5 אחוז מהרווח או מתקרת ההכנסה הקובעת כנמוך במקרה הזה: 300,000*4.5% > 4.5*293,397 ש"ח = 13,203 ש"ח
(293,397-188,544)*4.5%=4,718 ש"ח
לכן ההוצאה המוכרת במקרה הזה תהיה 4,718 ש"ח.
אז תשאלו איך כל בלבולי המספרים האלה שייכים למשיכת קרן השתלמות לפני הזמן?
כשעמית מושך את כספי קרן ההשתלמות שלו לפני הזמן ואינו מביא אישור ממס הכנסה, הקופה המנהלת מנכה לו 47 אחוז מס מכל הסכום אבל 47 אחוז אינו המס הנכון והסופי.
כספי קרן השתלמות במהותם הם הכנסה מיגיעה אישית ואמורים להיות ממוסים במס השולי של העמית, אבל גם זה לא מדויק כי כספי קרן ההשתלמות של העצמאי מורכבים מרווחים ומהפקדות העצמאי כשרק על חלק מההפקדות העצמאי קיבל הטבה במס, כאמור בדוגמאות למעלה, וחוץ מזה לא כולם מגיעים למדרגת מס של 47 אחוז .
אז כמה מס בעצם אמור להיות מנוכה:
נחלק את התשובה ל- 3 :
א. רווחים על ההפקדות
ב. חלק ההפקדות שעליהם הייתה הטבה במס מסוג הוצאה כמו שראינו בדוגמא למעלה, 4.5 אחוז מהרווח או מתקרת ההכנסה הקובעת כנמוך .
ג. הפקדה שלא קיבלה הטבה במס.
רווחים בקרן השתלמות שנמשכת לפני הזמן והפקדות שבגינן אותו עצמאי קיבל הטבת מס מסוג הוצאה ימוסו לפי שיעור המס השולי שלו בדומה לשאר הכנסותיו מיגיעה אישית ואילו על הפקדה שלא קיבלה הטבת מס לא אמור להתמסות.
אממה כשהחברה המנהלת משחררת את כספי קרן ההשתלמות היא מנכה 47 אחוז (מס שולי מקסימלי) על כל הסכום , גם בגלל שאינה יודעת מה המס השולי של המושך, גם אינה יודעת איזה חלק מההפקדה הוכרה לו בפועל כהוצאה וגם אני מאמינה מטעמי נוחות
אבל, לפי הנחיה של מס הכנסה אם העצמאי ימציא לקרן אישור מייצג (רו"ח עו"ד או יועץ מס) על ההוצאה שהוכרה בניכוי בכל אחת מהשנים או שימציא לקרן העתקי שומה מהם תוכל לשלוף הקרן את הסכום שהוכר תנכה הקרן את המס רק מהסכומים שהוכרו כהוצאה ומהרווחים על כל ההפקדות, כדי להקטין את שיעור המס המנוכה יש לבקש ממס הכנסה אישור על ניכוי מס במקור שיתאים את שיעור המס מ47 אחוז לשיעור המס האמיתי של המושך
אם זה לא נעשה בקשה להחזר מס על שנת משיכת הקרן אמורה לפתור את הבעיה.
משיכת קרן השתלמות במעמד שכיר
שכיר יכול להפקיד לקרן השתלמות רק באמצעות מעסיקו, רוב ההפקדות של שכירים יחולקו ל2.5 אחוזים משכר מסוים שאותם מנכים משכר העובד בנטו ועוד 7.5 אחוז חלק המעסיק, את כל ה-10 אחוז מעביר המעסיק לקופה המנהלת.
אצל שכיר, הטבת המס (מעבר לפטור ממס רווחי ההון) היא הפקדת המעסיק ללא מיסוי עד תקרה מסוימת שהשנה עומדת על 7.5 אחוז מתקרת הכנסה של 188,544 ש"ח שנתי או 15,712 ש"ח חודשי . רוב המעסיקים, גם אם הכנסת העובד גבוהה מ15,712 ש"ח יפקידו עבורם רק עד התקרה, הפקדה מעבר לתקרה האמורה מחויבת במס על הרווחים ויוצרת שווי מס על ההפרש.
אז מה קורה אם שכיר רוצה למשוך את קרן ההשתלמות שלו לפני הזמן?
אצלו זה טיפה יותר פשוט אבל גם פה נחלק את התשובה הפעם לארבעה חלקים:
א. רווחים על ההפקדות.
ב. חלק המעסיק בהפקדות עד התקרה
ג. חלק העובד בהפקדות
ד. חלק המעסיק בהפקדות שנזקף בגינן שווי.
בדומה למיסוי רווחים על קרן השתלמות במעמד עצמאי גם כאן שיעור המס במשיכה מוקדמת הינו לפי מדרגות המס של המושך..
חלק המעסיק אף הוא נחשב כהכנסה מיגיעה אישית ולכן אמור להתמסות לפי שיעורי המס של היחיד על הכנסתן מיגיעה אישית, חלק העובד בהפקדות, מכיוון שנלקח מהנטו של העובד לכן כבר שולם עליו מס לא אמור להתמסות במשיכה לפני הזמן, גם חלק המעסיק מעל התקרה שבגינו נזקף שווי לא אמור להתמסות משום שהמס עליו כבר בהפקדה.
אבל גם כאן ישנם מקרים שהקרן במהלך שנות ההפקדה לא קיבלה מהמעסיק את פרוט ההפקדות (נראה שזה יותר נדיר בימינו כשיש גורם מתפעל והחברות דורשות דוחות פיצול אבל עדיין..) ואז היא תנכה 47 אחוז מכל הסכום, אפשר למנוע את זה אם בבקשת המשיכה מצרפים אישור מהמעסיק עם פרוטי ההפקדות לשנות ההפקדה בקרן או תלושי שכר במקרה ולא ניתן להגיש פרוטי הפקדות, ואז הקרן תמסה רק את הפקדות המעסיק שלא מוסו בעת ההפקדה ואת ההרווחים על כל ההפקדות ב47 אחוז.
כדי להקטין את שיעור ניכוי המס במקור ובהנחה שהמס השולי של המושך אינו מגיע ל47 אחוז יש לפנות למס הכנסה ולבקש אישור על ניכוי מס במקור על המשיכה, אחרת גם כאן בקשה להחזר מס אמורה לפתור את הבעיה.
Comments